مناظره زیباکلام و مرندی در دانشگاه امیرکبیر: -1
خاکریز رویارویی با اسرائیل را به بیرون از مرزهای کشور منتقل کردهایم
خبرگزاری فارس: استاد دانشگاه تهران گفت: بنده اصل این بحث را که با این سرمایهگذاری در لبنان، خاکریز رویارویی با اسرائیل را به سرزمینهای اشغالی منتقل کردهایم، قبول دارم
به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاه خبرگزاری فارس، صادق زیباکلام استاد دانشگاه تهران و محمدرضا مرندی استاد دانشگاه شهید بهشتی بعد از ظهر امروز دوشنبه در میزگرد انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه امیرکبیر با موضوع بررسی سیاست جمهوری اسلامی در حمایت از فلسطین و لبنان به مناظره با یکدیگر پرداختند.
در ابتدای این جلسه صادق زیباکلام استاد دانشگاه تهران اظهار داشت: اینکه جمهوری اسلامی باید از فلسطین و لبنان به دلیل مسلمان بودن و شیعه بودن مردم آن حمایت کند یا اینکه از اینکار دست بردارد مسائلی هستند که باید بر اساس منافع ملی کشور مشخص شود.
وی افزود: در جمهوری اسلامی از یک سو شاهدیم که شعار این حمایتها سر داده میشود که بر اساس تعهد جمهوری اسلامی به جنبشهای مسلمان در سراسر جهان قابل فهم است اما این مسئله در تمام نقاط دنیا عملی نمیشود.
استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه جنبشهای حقطلبانه دیگری به جز حماس و حزبالله در دنیا وجود دارد، گفت: جمهوری اسلامی در خصوص کشتار مردم مسلمان چین و یا اتفاقات چچن عکسالعملی نشان نداد در حالی که اردوغان سفیر چین رابه دلیل کشتار مسلمانان در این کشور احضار کرد.
زیباکلام در همین زمینه اضافه کرد: دلیل این مسئله برای بنده کاملا مشخص است و میفهمم منافع ملی ما اجازه نمیدهد که سنگ مسلمانان کشورهای چین و چچن را بر سینه بزنیم چون در مباحث هستهای و برخی موارد دیگر با این کشورها کار داریم و در برخورد با آنها کاملا آزاد نیستیم.
وی با بیان اینکه حمایت از مسلمانان دیگر کشورها باید در چارچوب منافع ملی کشور تعریف شود، خاطرنشان کرد: در این بین سوال این است که اگر روزی حمایت از لبنان و فلسطین با منافع ملی کشور تناقض داشت، آیا باید به این حمایتها ادامه داد؟ و یا اینکه اساسا این منافع ملی چگونه تعریف میشوند و چه مرجعی درست یا غلط بودن آن را مشخص میکند؟
استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه باید یک نظارت عمومی از سوی احزاب و تشکلهای سیاسی و همچنین رسانههای آزاد تحلیلگران در این زمینه وجود داشته باشد، تصریح کرد: به نظر بنده وجود چنین نهادهایی برای جلوگیری از خطاهای احتمالی در زمینه تشخیص درست منافع ملی لازم و ضروری است.
درادامه این نشست محمدرضا مرندی استاد دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه مصالح یا منافع ملی یک ملاک در سیاست خارجی هر کشوری است، اظهار داشت: گفته میشود که منافع ملی ملاک صحت و سقم سیاست خارجی هر کشوری است که البته به نظر بنده این تعبیر کامل نیست و ضرورتا تمام منافع یک کشور در منافع ملی آن خلاصه نمیشود.
وی افزود: با این حال این سوالات مطرح میشود که آیا منافع صرفا مادی هستند یا شامل مسائل معنوی هم میشوند؟ و یا اینکه این منافع تنها به مسائل کوتاه مدت توجه خواهد داشت یا اینکه در آن به موارد درازمدت نیز توجه میشود.
استاد دانشگاه شهید بهشتی در همین زمینه گفت: باید مشخص شود که مؤلفههای این منافع ملی چیست که امنیت، منافع اقتصادی، مسائل ژئوپلتیک و همچنین نگاههای ایدئولوژیک از مهمترین موارد آن است، البته در این بین باید مسائل مختلف را بر اساس اهمیت نیز ردهبندی کرد.
مرندی با تاکید بر اینکه هیچ منفعتی بدون پرداخت هزینه حاصل نخواهد شد، خاطرنشان کرد: بنده هم بخشی از سخنان آقای زیباکلام در خصوص وجود برخی تناقضات در سیاست خارجی کشور را قبول دارم که این موارد نیز مورد انتقاد ما است، اما باید یادآوری کنیم که این تمام موارد در سطح تاکتیک و اجرا است که برخی مسئولان ضعیف عمل میکنند یعنی در بحث راهبردی واستراتژیک عموما سیاست خارجی جمهوری اسلامی قابل دفاع است.
وی در ادامه با طرح این سوال که آیا فقط ایران در سراسر دنیا برای برخی از کشورها و ملتها هزینه میکند؟ تصریح کرد: منافع ملی کشورها به مرزهای آنها محدود نمیشود و سوال مطرح این است که آیا هزینههای جمهوری اسلامی در لبنان و فلسطین فایده کافی داشته است یا خیر؟
مرندی در ادامه اظهار داشت: از لحاظ مادی تمام کشورهای دنیا سرمایهگذاریهای کلانی را در بخشهای مختلف جهان انجام میدهند که البته تمام این سرمایهگذاریها برای کسب منفعت است و جالب است بدانید که حتی کشورهایی نظیر عربستان، پاکستان و حتی دولت نیمبند افغانستان نیز در یک کشوری مانند سریلانکا سرمایهگذاریهای مختلفی انجام میدهند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه این سرمایهگذاریها مادی یا معنوی و همچنین کوتاه مدت یا دراز مدت خواهد بود، گفت: اکنون در مناسبات بینالمللی بخصوص در منطقه، رد پای ایران در بسیاری از موارد به خوبی مشاهده میشود که این مسئله نشان از نفوذ ایران در این کشورها دارد و همین مسئله یکی از شکلهای مختلف قدرت ایران در منطقه خواهد بود.
زیباکلام در بخش دیگری از این مناظره با اشاره به اظهارات مرندی در خصوص سرمایهگذاری کشورهای مختلف دنیا اظهار داشت: این مسئله کاملا طبیعی است اما بنده معتقدم که ذات آن چیزی که در مورد فلسطین مطرح میشود با دیگر سرمایهگذاریها متفاوت است و این روند به صلاح کشور ما نیست.
وی افزود: برخی چنین میگویند که استراتژی جمهوری اسلامی در قبال حمایت از فلسطین یک استراتژی تهاجمی در برابر اسرائیل است که به جای تماشای نحوه مقابله اسرائیل با جمهوری اسلامی، با حمایت از لبنان و حماس و سایر گروههای رادیکال در فلسطین توپ را به زمین آنها فرستادهایم و ابتکار عمل را از دست اسرائیل خارج کردهایم.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه بنده اصل این بحث را که با این سرمایهگذاری در لبنان، خاکریز رویارویی با اسرائیل را به سرزمینهای اشغالی منتقل کردهایم، قبول دارم، اضافه کرد: اما سوال من این است که چه دلیلی بیاورم که ما در این شرایط خواهان نابودی اسرائیل باشیم و آن را دشمن استراتژیک خود فرض کنیم که بخواهیم نبرد را به مرزهای آن منتقل کنیم.
زیباکلام در ادامه سخنان خود به بحث پیدایش و شکلگیری اسرائیل اشاره کرد و گفت: بنده در کلاس درس از دانشجویان خود در این خصوص سوال میپرسم و عموما دانشجویان پاسخ میدهند که غرب واستکبار جهانی،اسرائیل را ایجاد کردهاند و در مرحله بعد نیز از آنها میپرس؟ که به نظر شما علت این کار چه بوده است که عموما بیان میکند برای به دست آوردن نفت،گاز و انرژی و یا اینکه استکبار جهانی، اسرائیل را به دلیل موقعیت استراتژیک فلسطینی در این نقطه از جهان تشکیل داد تا از این طریق بتواند با نهضتهای اسلامی در منطقه مقابله کند که البته تمام این استدلالها بعد از بررسیهای بیشتر رد میشود.
وی با بیان اینکه در این زمینه تحلیل درستی در کشور وجود ندارد، خاطرنشان کرد: بیشتر تحلیلهای موجود بر اساس یک سری اطلاعات از پیش تعیین شده مطرح میشود اما باید توجه کنیم که در این زمینه نمیتوانیم فلسطینیتر از فلسطینیها باشیم.
این استاد دانشگاه تهران در همین زمینه گفت: یعنی اگر فلسطینیها خودشان موجودی به نام اسرائیل را در این شرایط پذیرفتهاند، ما نمیتوانیم خلاف آن موضعگیری کنیم و اصل این موضوع که فلسطینیها نیز مانند ما خواهان نابودی اسرائیل هستند، اساساً جای سوال و بررسی دارد.
زیباکلام با بیان اینکه بحث اصلی در فلسطین بر سر تشکیل دو کشور مستقل است، اظهار داشت: مهمترین مشکل در این راستا این است که اسرائیل تشکیل فلسطین مستقل را به راحتی نمیپذیرد بنابراین شعار نابودی اسرائیل صرف نظر از میزان عملی بودن آن نگاهی غلط است که سرانجام به زیان منافع ملی ما خواهد بود.
وی در پایان این بخش از سخنان خود یادآور شد: اگر فلسطینیها اسرائیل را مشروع بدانند ما نمیتوانیم خلاف آنها عمل کنیم یعنی نباید جلوتر از فلسطینیها در این زمینه حرکت کنیم که البته این مسئله در مورد لبنان نیز صادق است.
ادامه دارد...